Voedselbos

Landgoed De Meinweg Voedselbos

In 2020 zijn we gestart met de aanleg van Voedselbos Landgoed de Meinweg. op een perceel van meer dan 3 ha dat voornamelijk bestaat uit grove den maar ook Amerikaanse eik, zomereik, walnoot, kardinaalsmuts, wilde munt, lijsterbes, berk en bramenstruiken zal uiteindelijk het voedselbos een prominente rol krijgen. Het voedselbos ligt aan de rand van nationaal park de Meinweg in de gemeente Roermond (Asenray)

Met hulp van Citaverde College Roermond zijn inmiddels de eerste stappen gezet. Studenten mbo ‘vakbekwaam medewerker natuur, water en recreatie’ zijn gestart met noodzakelijk onderhoud en werkzaamheden zoals het uitdunnen van het bos en het aanleggen van houtwallen.

De houtwallen bieden beschutting én huisvesting voor het natuurleven in het voedselbos. Momenteel wordt er gewerkt aan het uiteindelijke ontwerp van het voedselbos Landgoed de Meinweg zodat we spoedig met de eerste aanplant kunnen starten…

Doordat er meer licht en ruimte in het bestaande dennenbos zal ontstaan is er plek voor nieuwe aanwas en meer biodiversiteit.

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos of eetbare bostuin is een productief bos met eetbare, meerderjarige gewassen. Het is geen natuurlijk bos, maar ook geen boomgaard. Er is ook veel diversiteit met als doel om een duurzaam ecosysteem te creëren.
Het is opgebouwd uit zeven lagen:
1.Grote bomen (7 meter en hoger: eiken, hoogstam fruitbomen, notenbomen)
2.Kleine bomen (laagstam fruitbomen)
3.Struiken (zacht fruit)
4.Kruidachtige planten (eenjarige en meerderjarige groenten, bloemen)
5.Klimplanten
6.Bodembedekkers
7.Wortelgewassen (met paddenstoelen)

Directe en indirecte invloed Voedselbossen op Sustainable Development Goals

Waar ligt het Voedselbos Landgoed De Meinweg?

Meer info voedselbos:

voedselboswachter

Marc Beek 06-10902182